Intoxicatie?
Benzodiazepines, zoals slaapmiddelen, en alcohol hebben een remmende werking op ons bewustzijnsniveau. Bij een grote of toenemende mate zal ons bewustzijn steeds slechter worden. Wanneer er tevens een mogelijk trauma aan te pas is gekomen, zoals een vechtpartij of ongeluk wordt er bij een gedaald bewustzijnsniveau altijd van het ergste uit gegaan. Koolmonoxide kan een intoxicatie geven, doordat het het zuurstoftransporterende vermogen van het bloed verminderd. Hierdoor kan er dus minder zuurstof naar onder andere de hersenen getransporteerd worden.
bijvoorbeeld:
Wanneer een patiënt een suïcidepoging probeert door middel van slaap medicatie en alcohol zal er een progressieve bewustzijnsdaling optreden. Mede omdat deze het dempende effect op het centrale zenuwstelsel, van beide middelen versterken.
Om intoxicatie als oorzaak voor bewustzijnstoornissen te kenmerken kan er onderzoek gedaan worden middels:
- pupil controle
XTC geeft een pupilverwijding, evenals benzodiazepines. GHB geeft oognystagmus en heroine en methadon geven juist weer nauwe pupillen.
- omgevings dampen testen
De brandweer kan onderzoek doen naar eventuele giftige stoffen in de omgeving.
- uitvragen
De patient en/of familie kunnen inzicht geven in eventueel ingenomen of binnengekregen stoffen.
- patientenhistorie opvragen
De huisarts kan inzicht geven in allergieën, of suïcidale neigingen. Ook (heftig) alcoholgebruik kan eerder gedocumenteerd zijn.
- omgeving controleren
Zijn er zichtbare gevaren van toxines of zijn er meerdere mensen met dezelfde klachten.
- toxiteit
24-uur per dag kan de giftigheid van middelen en stoffen telefonisch nagevraagd worden bij het RIVM.
In onze casus blijkt er van bovenstaande mogelijk sprake te zijn. Het is belangrijk om ook andere oorzaken te onderzoeken zoals een plotselinge temperatuursverandering (zie menu).
Maak jouw eigen website met JouwWeb